Verovatno ste se pitali ko određuje pobednicu ili pobednika na takmičenju, i zašto je to baš ta osoba, a ima toliko lepših na ulici, po Vašem mišljenju.

Evo ovako, svako takmičenje može da organizuje (privatna) agencija koja je registrovana za tu namenu, tj za modeling, i ona određuje kog će primiti na kasting, a i na takmičenje. Agencije same prave kriterijume oko odabira, kao i oko visine, težine, starosti …, a zatim stručni žiri (doduše nekad je stručni žiri neki majstor koji ima malo više novca, i ne razume se baš u lepotu) proglašava ponednicu/pobednika, uglavnom u dogovoru sa vlasnikom agencije.

Kad je naša agencija pravila Izbore za Miss, u žiriju su bili modni dizajneri, šminkeri i frizeri, tj osobe koje su kompetentne za lepotu.

Svaka agencija zahteva od tih članica na kastingu da budu njeni članovi, jer zašto bi reklamirala modele iz recimo drugih agencija?

To znači, da agencija nema licencu od republike, da samo ona može organizovati takmičenje, jer naime, nije to sportska reprezentacija, već je jedna vrsta zabave, a i promovisanje lepote, pameti …

Nakon proglašenja, ili čak i bez odabira na javnom nadmetanju, pobednicu ili pratilje, agencija može poslati na većim takmičenjima, na primer za Miss Balkana, Miss Sveta …, koje isto organizuju druge privatne agencije, ali eto, imaju veći budžet i mogu to da rade na regionalnom, kontinetalnom ili svetskom nivou.

Danas u svetu, pretpostavljam da ima minimum 200 svetskih izbora za Miss, samo što su drugačijeg naziva, kako se ne bi zbunili građani. Recimo, samo u Kini ima barem 20 takmičenja, na svetskom nivou.

Po nekoliko takvih takmičenja ima i u okolnim republikama, tj Bugarskoj, Albaniji, Turskoj …

Agencije iz naših republika koje organizuju ili samo šalju devojke i momke na takvim takmičenjima, dobijaju licence od organizatora svetskih takmičenja.

Recimo naša Agencija SNOB ima licence za preko 20 takmičenja u svetu, i može poslati predstavnice i predstavnike za republike Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru. Neke od njih su navedene na kraju teksta.

Učešće na svetskom takmičenju, hmm, negde je besplatno, negde dobijate i povratnu avio kartu, a negde se naplaćuje i učešće i prevoz, a to sve zavisi od organizatora i njihovog budžeta. Takmičenja u svetu, sa pripremama traju od 7 do 25 dana, i dok traju pripreme, vi učite koreografiju, fotografišu vas pored reklama ili proizvoda sponzora , i predzadnjeg dana je finalno veče, gde uglavnom izlazite u narodnoj (nacionalnoj) nošnji, zatim elegantnoj haljini i bikiniju. Narodnu nošnju nosite od kuće, a haljinu i bikini, zavisi od organizatora, ponekad je to Vaš lični izbor, a ponekad je od modnih dizajnera koji se na taj način reklamiraju na toj manifestaciji.

Ako se na nekom takmičenju naplaćuje učešće, verujem da bi svakoj opštini/općini gde živite, bilo drago da predstavljate svoje mesto i republiku, i da u toj dalekoj republici izrelamirate i svoj grad sa ponosom, a da Vam zauzvrat finansijski pomogne određenom svotom novca.

Sad se mnogi pitaju da li sa Vama može poći brat/sestra/momak/devojka/tata/mama na svetskom takmičenju, i odgovor je DA. Naravno da mogu poći, o sopstvenom trošku, s tim što možda nećete biti u istoj sobi. U sobama ste sa ostalim takmičarkama ili takmičarima (istog pola), osim ako organizatori ne dozvole da budete sa pratiocem, ali mislim da će svako dozvoliti, ukoliko ima slobodnih mesta u hotelu. Da, tamo spavate u hotelu i imate pun pansion, tj sva tri obroka su Vam obezbeđena.

Ponekad sa takmičarima putuje i nacionalni direktor te republike, menadžer ili vlasnik agencije, i ako ode, onda je žiri na tom svetskom takmičenju. Kao član žirija, on ne može glasati za svoje predstavnice/ke, ali može lobirati kod ostalih članova žirija.

Evo jedne anegdote, a desila se sada već daleke 2012-te godine, došao lik iz jedne ex-Yu republike, i predstavio mi se da je jedan od četiri direktora u svetu, za izbore za Miss u svetu. Ja, kao početnik u modnom svetu, nije me to toliko ni interesovalo, ali eto poverovao sam mu u tom trenutku. Vremenom sam shvatio da takvih hvalisavaca i prevaranata ima previše na Balkanu.

I za kraj, prijavite se kao model Agencije SNOB i polako ostvarujte svoje želje.

Naravno, možete se prijaviti i u drugim agencijama, ali proverite šta Vam nude, a ako Vam nešto nestvarno obećaju, onda dobro razmislite.

Naša agencija nikad nikom ništa nije obećavala, od osnivanja 2011-te, do danas, a i ubuduće.

Milan Rakić

Miss & Mr. Grand Sea World – Bulgaria by Chavdar

– https://www.facebook.com/MMGrandSeaWorld/

– http://www.mmseabg.com/

Miss Summer World – Albania by Albana

– https://www.facebook.com/Miss-Summer-World-1573386749640452

Top International Model of the World – Romania by Robert

– https://topinternationalmodel.com/

– https://www.facebook.com/TopInternationalModelOfTheWorld

Miss New Year – Macedonia by Milorad

– https://www.facebook.com/missnewyearofthebalkan2015

Miss Asia Pacific International by Onin

– https://www.facebook.com/MsAsiaPacificIntl

– https://asiapacificintl.com/

Miss Freedom of the World by Shpejtim

– https://www.facebook.com/MissFreedomOfTheWorld2014

– http://www.missfreeedomoftheworld.com/

Supertalent of the World – Seoul, Korea

– https://www.facebook.com/groups/misssupertalent

Miss & Mr. United Nations

– https://www.facebook.com/MUNPORG

– https://www.munp.org/

Miss Scuba International – Malaysia

– https://www.facebook.com/MSIInt

– https://www.missscuba.com/

Top Model Balkan – Ohrid, Macedonia by Piksi

– https://www.facebook.com/sanelbt

Miss World Peace – China by Christine

– https://www.facebook.com/GoldenMWP/

Miss Bikini Universe – China by Christine

– https://www.facebook.com/MissBikiniOrganization/

Miss Tourism Global – China by Christine

– https://www.facebook.com/MissTourismGlobalOfficial/

Mister Ocean – China by Christine

– https://www.facebook.com/GoldenMisterOcean/

Miss Model Beauty Universe – Mexico by Jorge

– https://www.facebook.com/missmodelbeautyuniverse

Miss Style Intercontinental – Douala, Cameroon by Sani Abi

– https://www.facebook.com/Missstyleintercontinental/

– https://missstyleintercontinental.com/

Mister & Miss Runway Model Universe – Cebu, Philippines by Sani Abi

– https://www.facebook.com/runwaymodeluniverse

– https://runwaymodeluniverse.com/