Kad ukradu profesionalnu fotografiju i odseku potpis autora / fotografa, sta uraditi?

Kad ukradu profesionalnu fotografiju i odseku potpis autora / fotografa, sta uraditi?

Imam mnoooogo fotografija (priroda, fotomodeli, osobe, gradjevine, ljubimci, automobili …), i svakako da ne mogu znati bas za svaku fotografiju da li je moja, ako ne vidim moj potpis na njoj, potpis fotografa, ali ovu fotografiju, hmmm, to ne mogu da zaboravim, jer je jedinstvena, kao i osoba na njoj, u predivnom manastiru u Lipovcu kod Aleksinca.

Malopre su mi javili da su videli moju fotografiju u jednoj fb grupi https://www.facebook.com/groups/53108087240/, koja nosi naziv manastira u Lipovcu, gde sam i uradio fotografiju.

Udjem, kad vidim stvatno moja fotografija, ali odsecena, bas tamo gde treba biti potpis fotografa, a objavio je lik Zarko Djordjevic, bar je tako upisan na ovoj drustvenoj mrezi. Niti je potpisao vlasnika, iako vlasnik nosi autorska prava, sto bi trebao znati. Listajuci fotografije u toj grupi, on je jos nekoliko puta objavljivao istu tu fotografiju, ocigledno zeljan lajkova.

Alo ljudi, grupa je o manastiru, ocigledno da je lik vernik, a taj vernik krade fotografiju, sta onda misliti o njemu?

Da ga tuzim za kradju fotografije?

Hmmm, ne.

Ne zelim da visim po sudovima, zato cu ga ovde objaviti, kako mu se ne bi to vise desavalo, za nauk.

Sto je jos gore, posle i drugi uzimaju tu istu fotografiju.

Ipak je 2021-va godina, svako ima telefon sa dobrom kamerom, zato fotografisite sami, ne kradite tudje.

 

 

 

 

Original fotografije mozete videti na https://www.facebook.com/MilanRakicPhotography/photos/?tab=album&album_id=1244393502371517 . Link za ukraden fotografiju vidite na https://www.facebook.com/MilanRakicPhotography/photos/a.1244393502371517/1244396899037844 kao i na https://agencysnob.com/milanrakicphotography/manastir-sveti-stefan-lipovac.htm .

 

 

Svakom fotografu imponuje kad mu seruju/dele fotografiju, ali da to bude sa potpisom.

(Doduse, fotografima ne imponuje kad osobe koje su fotografisane, provlace tu fotografiju (na kojoj su oni) kroz raznorazne filtere i fotosop, e tad mogu slobodno iseci potpis, bar sto se mene tice.)