14 врста женских модела

Кад већина људи помисли на женске моделе, аутоматски помисли на легендарне супермоделе Наоми Цампбелл, Гиселе Бундцхен, Кате Мосс, Хеиди Клум или Тира Банкс. Међутим, постоје многе друге врсте модела чија имена не бисте знали, али који остварују сјајан приход. Раде иза кулиса као фит или сховроом модели и као комерцијални модели радећи са произвођачима, добављачима, фармацеутским компанијама, авио-компанијама, произвођачима аутомобила, фитнес компанијама и још много тога. Чак и ако не можете да будете следећи супермодел, вероватно ћете се и даље уклопити у једну од ових категорија женских модела.

Модни (уреднички) модел

Модни модели или оно што индустрија назива „уредничким моделима“ су модели високе моде које видите у часописима као што су Вогуе, Харпер’с Базаар и Елле, а обично раде за врхунске модне марке као што су Армани, Прада, Марц Јацобс, Гуцци, Валентино и други.
Женски уреднички модели су обично најмање 5 стопа, високи 9 инча и врло су танки, а мере су обично око 33 инча око попрсја, 23 инча око струка и 33 инча око бокова.

Агенције за моделе ће увек размотрити целокупан пакет који модел представља када одређују да ли могу бити уреднички модели, па немојте се обесхрабрити ако не испуните тачно ове статистике. 

Модел писте или модне писте

Модели женских писта или модних писта обично су високи најмање 5 стопа и 9 инча, али је пожељнији виши. Модели писта морају имати прецизна мерења како би могли да пристају одећи коју ће дизајнери показати својим клијентима. Њихова мерења обично нису већа од 34 инча око попрсја, 23 инча око струка и 34 инча око бокова. Дизајнери ангажују моделе како би одговарали одећи коју су направили за своје колекције; обично не праве одећу по мери модела.

Комерцијални модел

Комерцијални модели могу бити било које старости, величине или висине, јер су потребни за разне функције. Комерцијални модели могу учинити све што обично није повезано са високом модом, укључујући огласе за производе и услуге – попут посуђа, хране, путовања и технологије.

Модел веће величине

Тржиште модела плус-сизе постало је суштински део индустрије модног и комерцијалног моделирања. Неколико водећих модних агенција сада има одељења плус-сизе, а  у последњих неколико година видели смо више супер – модела плус-сизе  него икад раније.

Модели веће величине углавном су категорисани према величини, а не тачним мерењима, попут величине 12 и више. У стварном свету величина 12 се не сматра плус-величином, али у индустрији модела то може бити.

Петите Модел

Ситни модели су обично високи 5 стопа, 7 инча или краћи. Иако ситни модели углавном не раде писте, често су резервисани за моделирање купаћих костима, доњег рубља и  делова . Будући да ситни модели обично имају мање величине ципела и рукавице, популарни су као модели ногу и руку.

Цхилд Модел

Шта је заједничко познатим личностима Брооке Схиелдс, Јодие Фостер, Сарах Мицхелле Геллар, Јеннифер Цоннелли, Наталие Портман, па чак и Андерсон Цоопер-у са ЦНН-а? Сви су били дечји модели. Старосни распон за дечије моделе је обично 12 година и мање и они могу бити било које величине и висине. Агенти који представљају дечје моделе траже децу са пуно личности и која могу добро да раде на непознатим људима на сцени и око њих.

Модел купаћих костима или доњег рубља

Модели купаћих костима и доњег рубља често су закривљенији и сладостраснији од уредничких модела. Много је могућности за моделе купаћих костима, осим за моделирање бикинија; Модели купаћих костима могу моделирати доње рубље, доњи веш, одећу за спавање, летњу одећу, а такође могу бити и изложбени простор и фит модели.

Гламоур Модел

Гламурозни модели су углавном закривљенији и сладостраснији од уредничких модних модела, а често раде и као модели купаћих костима и доњег рубља. Гламурозно моделирање се обично односи на врсту позирања које модел чини на њиховим фотографијама – што је обично сексуално сугестивније или примамљивије од онога што би модни модел радио. Пинуп модели и људи који се појављују у часописима попут  Плаибоиа  сматрају се гламурозним моделима.

Фитнесс Модел

Фитнесс модели су модели који су врло атлетски, фит и затегнути. Многи фитнес модели започели су као спортисти или тренери и додали су фитнес моделирање у своје биографије. Поред тога што раде за компаније за фитнес, произвођаче додатака и компаније за спортску одећу, фитнес модели су често и комерцијални модели.

Фит Модел

Да се ​​не би бркали са фитнес моделима, фит модели су модели који раде иза сцене у модним кућама и произвођачима одеће како би били сигурни да се величина и фит задржавају у процесу производње одеће. Произвођачи одеће захтевају разне облике и величине одговарајућих модела како би се њихова одећа правилно уклопила пре него што се отпреми потрошачима.

Можда немате изглед који вам треба модел штампе или висину модела писте, али ако можете непрестано да одржавате своја мерења, тада вам каријера у моделу може одговарати.

Модел делова

Модели делова су се специјализовали за моделирање делова тела попут руку, ногу, ногу и очију. Ручни модел може резервисати послове за накит, нокте, производе повезане са лепотом, а било где другде клијент захтева „савршену“ руку. Слично томе, модел стопала може резервисати послове код компанија за производњу обуће, производа за нокте и лепоту, као и код клијената којима су потребна „савршена“ стопала.

Клијенти траже добро пропорционалне делове тела и оне који могу да се уклапају у ципеле, рукавице или величине накита. Ситни модели често налазе посао као делови због мањих димензија ципела и делова тела.

Промотивни модел

Промотивни модели често резервишу послове за промоцију производа или услуга на сајмовима, конгресима и догађајима уживо. Морају бити врло сусретљиви, љубазни и одлично разумеју клијентов производ, јер ће од њих можда тражити да разговарају о производу или одговоре на питања потенцијалних купаца.

Зрели модел

Тржиште зрелих модела се изузетно повећало како су баби боомери ушли у своје 60-те и више година. Зрели модели су углавном стари најмање 30 година и могу добро да раде у 80-има и 90-има. Зрели модели се често сматрају комерцијалним моделима и могу учинити све што може комерцијални модел. 

Каталошки модел

Каталошки модели се сматрају комерцијалним моделима, што значи да модели морају више да личе на „стварне људе“ него на уредничке моделе. Морају да поседују неколико основних физичких особина, као што су сјајна кожа, здрава коса и убица који се смеши, али уместо да упадају у физичке захтеве модних модела, они морају да имају изглед који привлачи циљну публику клијента.