email marketing

Najveća prednost email marketinga jeste to što je jednostavan za korišćenje. Usluge email provajdera nisu skupe, a mogu znatno pomoći kompaniji da ostvari svoje ciljeve.

Neophodnost email marketinga u savremenom biznisu je neminovna. Istraživanja pokazuju da 91% korisnika proverava svoj email profil svakodnevno, dok druga istraživanja pokazuju da prodaja preko email marketinga svakodnevno raste.

Na osnovu ovih podataka svaka firma bi želela da svoj biznis proširi i na ovaj sektor. Problem nastaje kada firma ne uspe da privoli kupca da odabere baš njihov proizvod. Menadžeri koji se prvi put susreću sa email marketingom mogu napraviti minimalne greške koje mogu uništiti celokupne napore.

Nepogodan tekst u subject liniji

Svaki treći čitalac otvara mejl na osnovu podataka u subject liniji. Svi mi primamo hiljade mejlova dnevno i sigurno ne otvaramo i ne čitamo baš sve. Prvi kriterijum pri odabiru mejla koji ćete pročitati jeste subject linija, što znači da ovaj deo email poruke NE SMETE  shvatati olako.

Da bi vaš naslov (subject line) bio dobar, on ne sme biti predugačak. Istraživanja pokazuju da naslovi do 50 karaktera najbolje prolaze. Nemojte koristiti specijalizovane izraze i fraze, jer će one odbiti potencijalnog kupca. MailChimp je objavio istraživanje u kojem saopštava da reči besplatnopodsetnik popust imaju negativan uticaj na korisnika, te se takvi mejlovi manje otvaraju.

Kupac ne želi da ga smatrate ovcom za šišanje. Kada mu šaljete mejl, pokušajte da u subject liniju navedete njegovo ime kako biste stvorili prisniji odnos, ne bi li kupac imao osećaj da ste tu ponudu spremali baš za njega.

Najvažniji savet koji želim da vam dam jeste – stalno testirajte! Napravite više opcija za subject liniju. Napravite A/B test kako biste se uverili koji je najbolji. Ipak je kupac onaj koji kupuje proizvod i njegovo mišljenje je najvažnije.

Segmentacija mailing liste

Segmentiranje mailing liste je postupak u kojem se iz postojeće liste izdvaja podgrupa mailova, tj. segment, na osnovu nekog podatka koji je unet uz samu mail adresu. Može se vršiti segmentacija i na osnovu više kriterijuma, pri čemu izdvojeni kontakti moraju da zadovolje sve zadate kriterijume.

Cilj je da se dobiju što relevantniji podaci. U marketingu se ovo naziva efekat snajpera, što znači da ciljate tačno određenu grupu kupaca. Zbog toga bi bilo dobro da pored imena i email adrese od korisnika tražite i druge podatke koji su relevantni za vašu prodaju. Neki od kriterijuma mogu biti starost, pol, jezik, obrazovanje…

 

link